2018-02-17 09:04:23• hírek • Bede Emőke

Uglár József hagyatékából nyílt kiállítás

Szatmár megye 50 éve nyerte el mai formáját az 1968-as közigazgatási reformnak köszönhetően. Ennek apropóján a nagyközönség elé tárták Uglár József szatmári politikus hagyatékát, mely a kommunista éra éveibe enged bepillantást.

A fél évszázaddal ezelőtti történések következtében Szatmár megye elveszítette Nagybányát, Szinérváralját és Kővárvidéket, azonban hozzácsatolták Tasnád és Szopor községeket is. A reformok megvalósításában és az ezt követő időszakban meghatározó szerepet töltött be Uglár József, aki először a kommunista párt Máramaros régiójának, majd Szatmár megyének is főtitkára lett.
 

Amint a kiállítást megnyitó beszédében Felician Pop, a Szatmár Megyei Múzeum vezetője elmondta, Uglár József a kommunista rezsim sötét évtizedeiben is azon munkálkodott, hogy a megyét pozitív irányba terelje. Nevéhez olyan megvalósításokat köthetünk, mint a várost védő gátrendszer, az új központ, a Közigazgatási Palota, a Szakszervezetek Művelődési Háza, valamint a régi központot a vasútállomással összekötő sugárút és a szatmári repülőtér.
 

A politikus lányának jóvoltából Uglár József hagyatékát most a szatmári nagyközönség is megismerheti: a múzeum kiállítótermében a fotók, korabeli térképek és újságok mellett egy teljes irodai berendezés segítségével idézik meg a kor és a politikus szellemét. Mint Doris Uglar elmondta, fontosnak tartja bemutatni a kiállított tárgyakat és dokumentumokat Szatmárnémetinek, melyek számára a gyerekkort őrzik, a városnak viszont magát a történelmet.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: